Veste proastă de la UE pentru penali: Prag mic pentru dezincriminarea furtului și pedepse grele cu închisoarea

B1.ro | 02 Aug 2017, 18:31

Uniunea Europeană a adoptat o directivă care prevede pedepse drastice pentru cei care fură banii europeni: pedepse de minimum 4 ani de închsioare dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 de euro și un prag de doar 10.000 de euro sub care un stat UE poate renunța la acțiunea penală. 

Directiva, aprobată pe 5 iulie 2017, este obligatorie pentru statele membre ale Uniunii Europene, informează HotNews. Ele au obligația ca, până la 6 iulie 2019, să adopte și să publice actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru conformare.

Citește și: ȘOC ÎN POLITICĂ! A fost găsit ÎMPUȘCAT ÎN CAP! Se ia în calcul SINUCIDEREA! (FOTO)'Îmi iubesc soțul dar are tot felul de fantezii, iar eu nu sunt genul ala de fata. Ultima data m-a ingramadit când...'Un vasluian și-a prins nevasta goală în braţele primarului. Scuza femeii este fabuloasăUE a decis soarta negocierilor pe Brexit

Directiva prevede că statele membre trebuie să ia "toate măsurile necesare pentru a se asigura că infracțiunile menționate la articolele 3 și 4 (deturnarea, retinerea, utilizarea necorespunzatoare a fondurilor UE, darea si luarea de mita etc.) sunt sancționate cu o pedeapsă maximă care prevede închisoarea".

Dacă prejudiciul este de peste 100.000 de euro, documentul prevede o pedeapsă de cel puțin 4 ani de închisoare.

De asemenea, dacă un prejudiciu din banii UE e mai mic de 10.000 de euro (circa 45.000 de lei), un stat va avea dreptul de a renunța la sancțiunile penale.
În plus, potrivit directivei, vor fi asimilați funcționarilor publici și persoanele private ("contractanți") implicați în gestionarea fondurilor europene, ceea ce va atrage răspunderea penală a acestora.

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
TOP 5 Externe
 © 2017 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate