SUBTIL: SUA încep de luni anchetarea practicilor comerciale ale Chinei. Avertisment pentru poziția Beijingului față de Phenian

B1.ro | 12 Aug 2017, 16:16

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a anunţat vineri noaptea pe omologul său de la Beijing, Xi Jinping, că se pregăteşte să lanseze săptămâna viitoare o investigaţie cu privire la practicile comerciale ale Chinei, transmite CNN. Anunțul vine pe fundalul tensiunilor cu Phenianul și a avertizărilor Chinei că se va implica militar în cazul în care SUA atacă Coreea de Nord.  

Miliardarul republican i-a spus lui Xi Jinping că intenţionează să ceară reprezentantului Statelor Unite pentru Comerţ, Robert Lighthizer, să înceapă o investigaţie cu privire la posibile încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuale americane în China.

Citește și: Mărturii cutremurătoare ale românului rănit în atacul din Las Vegas: ”Nu voi reuşi niciodată să exprim teama pe care am simţit-o”De ce nu se mai dă ora înapoi pe 29 octombireCe s-a întâmplat cu o fetiță în toiul unei nunți. Invitații au rămas uimițiPolonia obține compensații (offset) pentru cumpărarea rachetelor Patriot de la americani: România nici măcar nu a negociat așa cevaDoi mistreți au terorizat angajații unei bănci. Poliția a intervenit de urgență (FOTO)

O asemenea investigaţie ar putea să fie utilizată de preşedintele Trump drept argument pentru a impune noi taxe vamale pentru produsele importate din China, ceea ce ar însemna o escaladare importantă a încercărilor de remodelare a relaţiilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii din Beijing şi Washington.

Donald Trump l-a informat pe omologul său chinez despre planurile de a lansa o investigaţie cu privire la practicile comerciale ale Beijingului, în contextul în care a condamnat aspru lipsa de acţiune a Chinei în rezolvarea tensiunilor din peninsula Coreeană.

În acest sens, liderul american vrea să forţeze China să reducă ameninţarea reprezentată de regimul de la Phenian, deşi el a dus la o exarcebare a tensiunilor prin adoptarea unei retorici similare cu cea a dictatorului Kim Jong-un.

Citește și: Atac într-un centru comercial: Opt persoane au fost înjunghiate Doi români, înjunghiați în Berlin. Unul dintre ei a murit la spital Atentat sinucigaș într-un lăcaș de cult: Zeci de oameni au fost uciși (FOTO)

Trump plănuia să lanseze investigaţia comercială în urmă cu mai bine de o săptămână, dar a întârziat această acţiune în favoarea obţinerii sprijinului Chinei pentru adoptarea unui nou pachet de sancţiuni internaţionale împotriva regimului de la Phenian.

Această investigaţie ar putea să răcească şi mai mult relaţiile dintre China şi Statele Unite, în timp ce cele două ţări se confruntă cu o situaţie imprevizibilă în Coreea de Nord.

Regimul nord-coreean a ameninţat la începutul săptămânii că va lansa o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune spre insula americană Guam din Oceanul Pacific.

Citește și: Un trib de indieni americani a dat în judecată Amazon și Microsoft: Care sunt acuzațiile aduse giganților ITPutin dezvăluie cine ar putea fi viitorul președinte al Rusiei, din 2018 (FOTO)Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a fost suspendat din funcție 

”Guvernul Statelor Unite poate colabora şi colaborează cu alte ţări pentru a se adresa unor îngrijorări serioase precum Coreea de Nord, în timp ce urmăreşte să se adreseze unor îngrijorări economice, precum furtul proprietăţii intelectuale americane”, a declarat un oficial din Consiliul Naţional de Securitate a SUA

Atunci când au apărut primele informaţii despre pregătirea unei investigaţii comerciale, ministrul chinez al Comerţului a insistat că problemele vor fi rezolvate prin dialog şi consultări, sublinind importanţa relaţiilor comerciale dintre Beijing şi Washington.

 

Citește și: Doi piloți inconștienți ai Air Berlin au pus viața pasagerilor în pericol pentru a-și lua "rămas bun” într-un mod inedit (VIDEO)''Porțile Raiului" descoperite de oamenii de știință! Aceștia au rămas uimiți de vechimea lor (FOTO)Scrisorile lui Obama către prima iubită, făcute publice: "Ne vom dori întotdeauna" (VIDEO)

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
+ adauga comentariu COMENTARII (0):
Adauga comentariu


Numar maxim de caractere 1000

captcha

* Toate campurile sunt obligatorii
** Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


TOP 5 Externe
Alte Articole
TOP 3 Politică
TOP 3 Eveniment
TOP 3 Economic
TOP 3 High-Tech
TOP 3 Auto
TOP 3 Externe
TOP 3 Monden
TOP 3 Inedit
TOP 3 Sport
TOP 3 Lumea lui Banciu
TOP 3 360 de grade
 © 2017 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate