Scenariu SUMBRU despre România! Reuters: Țara care rămâne fără medici

B1.ro | 10 Mar 2017, 14:47

De când a devenit membră a Uniunii Europene, România se confruntă cu un exod al cadrelor medicale, zeci de mii de medici, asistente, stomatologi și farmaciști au început să părăsească țara atrași de salariile mai mari, dar și de condițiile mai bune de muncă din sistemele de sănătate ale statelor vest-europene, potrivit reuters.com

„Nu cred că vreunul dintre colegii mei intentioneaza să rămână în România" a declarat o absolventă de Psihiatrie aflată în primul an de rezidentiat, Sonia Papiu. „Cred că pot învăța mai multe în străinătate", afirmă cu tărie tot Sonia, conform unui reportaj publicat joi de agenția Reuters.

Un medic român se poate angaja foarte repede în străinătate, numai la Cluj fiind în acest moment mai multe agenții specializate în recrutarea medicilor care vor să lucreze în spitalele vest-europene.

Citește și: Ambasadorul britanic: Sper să fie o soluţie în curând în negocierile privind Brexit şi care va fi bună şi pentru cetăţenii români din Marea Britanie

Aproximativ o treime dintre posturile din spitalele din țara noastră sunt vacante și conform estimărilor Ministerului Sănătății, un sfert dintre români au un acces insuficient la asistența medicală de bază.

„Părăsirea României de către cadrele medicale într-un ritm aproape masiv agravează problemele sistemului de sănătate”, a declarat pentru Reuters fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

„Spitale întregi se confruntă cu un deficit de personal și orașe întregi nu au medic de familie”, adaugă el.

EVZ.ro
 
 
Cancan.ro
+ adauga comentariu COMENTARII (0):
Adauga comentariu


Numar maxim de caractere 1000

captcha

* Toate campurile sunt obligatorii
** Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


TOP 5 Externe
Alte Articole
TOP 3 Politică
TOP 3 Eveniment
TOP 3 Economic
TOP 3 Auto
TOP 3 Externe
TOP 3 Monden
TOP 3 Sport
TOP 3 Un pont pe zi
TOP 3 Lumea lui Banciu
 © 2017 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate