Donald Tusk, avertisment SUMBRU privind viitorul Poloniei în UE

B1.ro | 12 Ian 2018, 11:33

Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a lansat o previziune sumbră ce amintește de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

El a avertizat că Executivul conservator aflat la putere - condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) - ar putea să încerce să scoată Polonia din Uniunea Europeană dacă fondurile europene oferite acestei ţări vor fi afectate de sancţiunile impuse din cauza situaţiei legate de reforma sistemului judiciar.

Citește și: Junker: Mi-ar plăcea să văd Regatul Unit revenind în UE după BrexitSimona Halep are în garaj 5 mașini de lux! Vezi ce bolizi conduce tenismenaȘOCANT! Suedia trimite broșuri informative pentru RĂZBOI CU RUSIA la 5 milioane de adrese!

"Pentru partidul Lege şi Justiţie, avantajul de a fi în UE se reduce la balanţa de plăţi, cu ignorarea totală a altor beneficii precum piaţa comună, ordinea juridică, garantarea securităţii etc.(...) Îmi pot imagina cu uşurinţă o situaţie în care, dacă Polonia se va regăsi într-o zi printre contribuabili, atunci Guvernul polonez să decidă că este timpul să-i întrebe pe cetăţeni dacă mai vor Polonia în UE. Apoi vor lucra din greu pentru a ajunge la concluzia că este necesar să-şi ia adio de la calitatea de membru“, a declarat Donald Tusk, într-un interviu publicat miercuri în revista catolică liberală Tygodnik Powszechny, potrivit Adevărul.ro.

Tusk a estimat, de asemenea, că multe decizii cheie ale Guvernului conservator de la Varşovia ''răspund intereselor şi aşteptărilor Moscovei''.

Declaraţiile lui Donald Tusk, fost premier centrist al Poloniei şi principalul rival al partidului Lege şi Justiţie, al lui Jaroslaw Kaczynski, vin în contextul în care Polonia riscă să rămână fără dreptul de vot în UE din cauza reformei din sistemul său judiciar.

UE atrage atenţia că noua reformă subminează independenţa justiţiei în Polonia, unde ministrul Justiţiei are dreptul de a numi şi de a destitui membrii instanţelor superioare.

Citește și: Presa internațională, despre desemnarea Vioricăi Dăncilă drept premier. Reuters: Al treilea prim-ministru al ţării din ultimul anPOZA BUCLUCAȘĂ. O criminală a fost arestată după ce a publicat un selfie cu victima pe FacebookAlegere INCREDIBILĂ a Marii Britanii. Ce au DECIS oficialii

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
TOP 5 Externe
 © 2018 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate