Danemarca: Un român a câștigat în instanță peste 100.000 de euro după ce a fost umilit de patron

B1.ro | 04 Sep 2016, 15:56

Un român ajuns în Danemarca a câștigat daune în instanță de 115.000 de euro după ce patronul la care s-a angajat l-a umilit, l-a forțat să lucreze zi de zi fără vreun liber și l-a plătit foarte puțin.

Acum doi ani, Dănuț și-a lăsat acasă, la Iași, iubita și tatăl pensionar și a plecat în Danemarca pentru un trai mai bun. Ajuns acolo, el s-a angajat la un restaurant din apropiere de orașul Aalborg, la îndemnul unor prieteni.

Citește și: Pentru a trimite zeci de mii de dolari către ISIS, o angajată a unui spital din New York a folosit BitcoinCare au fost ultimele cuvinte ale Alinei Ciucu, fata omorâtă la metrou: 'Am auzit-o cum spunea…'Umilința la care a fost supus Regele Mihai chiar astăzi. Este ireal ce s-a întâmplatStare de alertă pe aeroportul din Amsterdam: Un bărbat a fost împușcat (VIDEO)

Patronul, un chinez, i-a promis acestuia un salariu lunar de o mie de euro, cazare și două mese gratuite.

"Am lucrat exact ca pe plantația din China, începeam la ora 11 - 12 ziua și terminam în jur de 12 noaptea. Și am muncit de pe 20 iunie 2014 până pe 5 octombrie 2014, zi de zi, fără nicio zi liberă", a povestit Dănuț, potrivit stirileprotv.ro.

Afirmațiile sale au fost susținute de un reprezentant al asociației care l-a ajutat să obțină despăgubirea în instanță.

"A fost angajat pe un salariu zilnic, cred că erau 250 de coroane daneze pe zi, dar o zi însemna că dacă nu muncea 10 ore nu era plătit. Când lucrezi în restaurant e în regulă să lucrezi 10-12 ore pe zi, dar trebuie să ai doar 160 de ore pe lună muncite. Deci e ok să lucrezi o zi 10-12 ore, dar ziua următoare doar 5 ore", a explicat Kurt Frederiksen, de la Asociația 3F Aalborg.

Citește și: Serviciul special de la Kremlin: Cine sunt paznicii de vază ai lui Vladimir Putin (FOTO, VIDEO)Născut în cel mai sărac cartier bucureștean, top model la New York (FOTO)Un român, marele câștigător la LOZ ÎN PLIC, în Irlanda: "Familia nu știe, voi pune câte un cec de 10.000 euro în cutiile de Crăciun"

După aproape jumătate de an de muncă în astfel de condiții și un control din partea autorităților, patronul i-a făcut românului un contract de muncă, dar a precizat acolo că acesta muncește doar două ore și jumătate pe zi.

În plus, deși fusese angajat ca bucătar, Dănuț era nevoit inclusiv să spele toaletele clienților și ale angajaților. El s-a mai plâns că spăla circa o mie de vase pe zi.
Până în iarnă, ritmul cumplit de muncă l-a băgat în spital. Era epuizat și, pe lângă asta, a avut o infecție în sânge și a fost operat de două ori.

După ce s-a mai pus pe picioare, el a revenit la muncă, dar a și căutat o asociație care să îl ajute. El a strâns câteva dovezi și cu acestea s-a prezentat la tribunal, unde a avut câștig de cauză.

"Proprietarul trebuie să plătească peste 100.000 de euro. Problema e că a declarat faliment după proces, însă în Danemarca există fondul de garantare pentru firmele care intră în faliment, care va plăti o parte din bani", a precizat Frederiksen.

Dănuț se află acum în Copenhaga, își așteaptă banii și s-a angajat la un alt restaurant.

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
TOP 5 Externe
 © 2017 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate