Criză serioasă în relațiile diplomatice Turcia-Statele Unite: Erdogan a anunțat că liderii turci nu îl vor mai primi pe ambasadorul american

B1.ro | 10 Oct 2017, 23:41

Relații diplomatice Washington-Turcia traveresează una din cea mai turbulentă și mai încrâncenată perioadă din istoria acestor două țări. 

Președintele Recep Erdogan a anunțat că oficialitățile turce vor boicota vizitata de rămas bun al ambasadorul american John Bass, ultima a sa înainte să părăsească postul diplomatic.

Citește și: Pentru a trimite zeci de mii de dolari către ISIS, o angajată a unui spital din New York a folosit BitcoinCare au fost ultimele cuvinte ale Alinei Ciucu, fata omorâtă la metrou: 'Am auzit-o cum spunea…'Umilința la care a fost supus Regele Mihai chiar astăzi. Este ireal ce s-a întâmplatStare de alertă pe aeroportul din Amsterdam: Un bărbat a fost împușcat (VIDEO)

"Nu-l mai considerăm reprezentantul SUA în Turcia", a declarat Erdogan în timpul unei deplasări la Belgrad, citează Agerpres.

Relațiile dintre cele două țări au atins un nou nivel critic după după inculparea pentru "spionaj", săptămâna trecută, a unui angajat turc de la consulatul general american din Istanbul. 

Acest angajat este acuzat de justiția turcă că de legături cu predicatorul Fetullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA și pe care Ankara îl consideră eminența cenușie a puciului eșuat din 15 iulie 2016, de alfel de la acest cleric a pornit și întreagă dispută diplomatică dintre cele două țări.

Ca reacție la arestarea lui, Ambasada SUA la Ankara a anunțat duminică suspendarea majorității serviciilor sale pentru eliberare de vize în misiunile diplomatice americane din Turcia. Ankara a luat o măsură similară.

Citește și: Serviciul special de la Kremlin: Cine sunt paznicii de vază ai lui Vladimir Putin (FOTO, VIDEO)Născut în cel mai sărac cartier bucureștean, top model la New York (FOTO)Un român, marele câștigător la LOZ ÎN PLIC, în Irlanda: "Familia nu știe, voi pune câte un cec de 10.000 euro în cutiile de Crăciun"

"Dacă ambasadorul american a luat această decizie din proprie inițiativă, atunci liderii SUA nu ar trebui să-l mențină în funcție niciun minut în plus. Ele ar trebui să-i spună: 'Cine te-a autorizat să strici relațiile dintre Turcia și SUA?'", a declarat Erdogan.

Un alt angajat turc de la același consulat a fost convocat de justiția turcă în cadrul unei anchete asupra mișcării predicatorului Gulen.

"Americanii ar trebui să-și pună această întrebare: cum s-au infiltrat acești agenți în consulatul lor din Istanbul?", a mai declarat Erdogan.

'Războiul vizelor' dintre Turcia și SUA survine după luni de tensiuni crescânde între cele două țări — partenere în cadrul NATO — din cauza dezacordului asupra dosarului sirian și a mai multor afaceri judiciare din SUA în care sunt implicați inclusiv gărzi de corp ale președintelui Recep Tayyip Erdogan și un fost ministru turc.

De asemenea, Turcia cere, fără succes, extrădarea predicatorului Gulen, care s-a autoexilat în SUA la sfârșitul anilor 1990 și care neagă orice implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016.

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
TOP 5 Externe
 © 2017 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate