Cehia: Primele discuții pentru formarea unei coaliții guvernamentale

B1.ro | 24 Oct 2017, 08:15

Omul de afaceri Andrej Babis, liderul mișcării populiste ANO învingătoare în alegerile parlamentare din Cehia, a avut luni contacte preliminare în vederea formării unei coaliții, sarcină delicată ținând cont de problemele sale cu justiția și de prezența a nouă partide în Camera Deputaților, transmite AFP.

"Președintele (Milos Zeman) a confirmat că îmi va încredința săptămâna viitoare sarcina de a purta negocieri legate de formarea noului guvern", a declarat Andrej Babis la finalul unei întrevederi cu șeful statului.

Citește și: Presa internațională, despre desemnarea Vioricăi Dăncilă drept premier. Reuters: Al treilea prim-ministru al ţării din ultimul anSimona Halep are în garaj 5 mașini de lux! Vezi ce bolizi conduce tenismenaPOZA BUCLUCAȘĂ. O criminală a fost arestată după ce a publicat un selfie cu victima pe Facebook

ANO, care a făcut campanie împotriva corupției, împotriva primirii de migranți și împotriva zonei euro, a obținut 78 de locuri din totalul celor 200 ale Camerei inferioare.

Celelalte partide printre care social-democrații (CSSD) și creștin-democrații (KDU-CSL), alături de ANO în actuala coaliție, și partidul de extremă dreaptă xenofob SPD s-au arătat dispuse să discute cu ANO despre o coaliție, dar cu condiția ca liderul acesteia să rămână în afara guvernului.

Poziția lor se bazează pe inculparea pentru fraudă din fonduri europene a lui Andrej Babis — fondatorul gigantului agroalimentar și chimic Agrofert — a cărui imunitatea parlamentară i-a fost ridicată la începutul lunii octombrie de Camera inferioară în exercițiu.

Reales deputat, liderul ANO beneficiază din nou de imunitate, iar noua Cameră inferioară trebuie să se pronunțe asupra unei eventuale noi ridicări.

Citește și: Alegere INCREDIBILĂ a Marii Britanii. Ce au DECIS oficialiiPATRIOTISM LINGVISTIC. Franţa va înlocui cuvântul ''smartphone''Nici nu au luat bine președinția UE și își dau arama pe față. Premierul Bulgariei susţine că UE trebuie să se apropie de Rusia

Luni seară, Andrej Babis s-a întâlnit Tomio Okamura, cu liderul SPD — partid situat pe locul al patrulea la alegeri. "Am insistat pentru ca niciun migrant de origine musulmană să nu primească azil în Cehia (...) Mișcarea ANO nu a respins această revendicare și este pregătită să discute pe marginea ei", a declarat Okamura la finalul întrevederii, după cum informează Agerpres.

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
TOP 5 Externe
 © 2018 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate