Analiză: Trump îl admiră pe Erdogan, cum îl admiră şi pe Putin - fascinat de autoritarism. Ce nu poate metaboliza încă egoul hipertrofiat al său e că idolii lui nu vor fi nişte interlocutori comozi

B1.ro | 11 Noi 2016, 08:46

Președintele turc Recep Erdogan s-a alătura liderilor lumii care l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegeri și i-a trimis un mesaj al cărui substrat, cel mai probabil, republicanul nici nu l-a înțeles.

Erdogan i-a scris lui Trump că speră la o colaborare eficientă împotriva teroristului, dar, cum șeful de la Ankara îi consideră și pe kurzi teroriști, mesajul real adresat magnatului e: nu-i mai sprijiniți pe kurzi! Și, de parcă nu ar fi fost de ajuns, președintele turc i-a mai scris și că speră la deschiderea unei noi ere în relațiile dintre cele două țări. Bineînțeles, acest lucru nu se poate întâmpla fără extrădarea lui Fethullah Gulen, lucru pe care Obama nu a acceptat să-l facă.

Citește și: Totul despre asasinarea lui John F.Kennedy: Trump a anunțat declasificarea de mii de documente secreteDe ce nu se mai dă ora înapoi pe 29 octombireCe s-a întâmplat cu o fetiță în toiul unei nunți. Invitații au rămas uimițiSpecialiștii trag un SEMNAL DE ALARMĂ! De ce NU este bine să naști prin cezarianăZeci de mii de catalani au ieșit în stradă: Protest împotriva suspendării autonomiei Cataloniei

”Trump îl admiră pe Erdoğan, cum îl admiră şi pe Putin - fascinat de autoritarism. E limpede că nu ştie prea multe nici despre unul, nici despre celălalt, dar nici nu pare a avea nevoie – preţuieşte omul din ochi, cum îi e obiceiul”, a scris Lelia Munteanu pentru Gândul.

În sprijinul afirmației sale, jurnalista amintește că, în vară, Trump l-a lăudat pe Erdogan pentru că a reușit să mobilizeze în jurul său cetățenii după tentativa de lovitură de stat și, totodată, i-a pus la zid pe cei care au considerat că totul a fost doar o înscenare.

În schimb, asta nu l-a oprit pe Erdogan să ameninţe că îi va şterge numele de pe Trump Towers din Istanbul, după ce republicanul a dezlănțuit retorica sa islamofobă.
Un incidiu asupra felului în care va arăta relația SUA - Turcia în următorii ani poate fi găsit și într-un interviu pe care l-a dat generalul în rezervă Michael T. Flynn, probabil viitorul Secretar al Apărării, pentru The Hill. 

Citește și: Curtea Constituțională a Spaniei, atacată după suspendarea autonomiei Cataloniei (FOTO)Un ROMÂN, printre VICTIMELE atacului de la Munchen. Care este starea saAutonomia Cataloniei a fost suspendată: Guvernul de la Madrid îşi va impune controlul direct asupra regiunii

Flynn a spus atunci că Gulen nu este un moderat, ci un extremist și că ar trebui predat. Adică exact ceea ce-și dorește Erdogan și nu a putut obține de la Obama. În plus, generalul în rezervă a mai spus că SUA ar trebui să vadă Turcia drept o prioritate și să vadă lumea din perspectiva Turciei.

”Ce nu poate metaboliza încă egoul hipertrofiat al preşedintelui ales al Americii e că idolii săi - şi Erdoğan, şi Putin – nu vor fi nişte interlocutori comozi, buni de bătut pe umăr după câte o pertractare aparent izbutită. Flerul în afacerile imobiliare are prea puţină legătură cu politica mondială”, a mai scris Lelia Munteanu pentru Gândul.

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
+ adauga comentariu COMENTARII (1):
 • 1. De Justice Popescu | 11 Noiembrie 2016 13:56

  Mambo, între un bilionar american și o javra țigănească, ghici cine ești?

 • Adauga comentariu


  Numar maxim de caractere 1000

  captcha

  * Toate campurile sunt obligatorii
  ** Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


  TOP 5 Externe
  Alte Articole
  TOP 3 Politică
  TOP 3 Eveniment
  TOP 3 Economic
  TOP 3 High-Tech
  TOP 3 Auto
  TOP 3 Externe
  TOP 3 Monden
  TOP 3 Inedit
  TOP 3 Sport
  TOP 3 Lumea lui Banciu
  TOP 3 360 de grade
   © 2017 S.C. B1 S.A.
   Toate drepturile rezervate