Un român, ajutor de șerif în Ohio: Trebuie să îmi fac serviciul pentru că eu în seara aceea trebuie să merg acasă. Jumătate din amenzile aplicate merge la bugetul Poliției și jumătate la drumuri și la pompieri

B1.ro | 09 Oct 2015, 12:19

Robert Stoika este un bărbat născut la Cluj, crescut la Brașov care a ajuns ajutor de șerif în îndepărtatul Ohio.

Stoika este polițist de 20 de ani într-un ținut de 1.400 km pătrați.

"M-am născut în Cluj și am aici familie, dar am crescut la Brașov până la vârsta de 14 ani, când am plecat în America. Tata a plecat înainte cu doi ani, din Italia, și apoi am plecat cu mama și cu frații.

La început a fost destul de greu. Am lăsat mulți prieteni acasă, tocmai intrasem în clasa a zecea. Câțiva ani a fost greu, pentru că a fost și un șoc să mă duc în America chiar după Revoluția din 1989. La 16 ani am lucrat și câștigam proprii mei bani, dar mai important am învățat mai bine engleza", a explicat Stoika pentru știridecluj.ro.

Întrebat cum a ajuns polițist, bărbatul a povestit că "la Revoluție am ieșit pe stradă și am văzut niște lucruri foarte urâte. Am văzut cum lumea suferă și atunci mi-am dorit să îmbrac haina de poliție. În SUA avem polițiști care vin în școli și le dau copiilor informații și așa am avut motivație foarte mare ca să devin polițist".

Românul a devenit cetățean american după cinci ani, iar despre activitatea pe care o desfășoară spune că "la noi nu se pune problema ca polițistul să nu fie apărat. Legea ne ține spatele când tragem cu pistolul. Am depus un jurământ și suntem antrenați. (...) La noi, dacă văd că viața mea este în pericol îi ordon suspectului să pună arma jos, să pună cuțitul jos sau orice obiect care cred că îmi dăunează mie, și poate ca să mă omoare. Dacă văd că nu mă ascultă, eu trebuie să îmi fac serviciul pentru că eu în seara aceea trebuie să merg acasă. Antrenamentul nostru este zilnic și din Academie ne învață cum să vorbim cu oamenii. Trebuie să realizezi că din prima clipă când îți pui uniforma ești o țintă și trebuie să ai ochii în patru", a explicat Stoika.

În ceea ce privește amenzile, polițistul spune că "la fiecare amendă dată stabilim și o dată de tribunal. Dacă acuzatul nu plătește amenda și nu contestă, tribunalul emite mandat de arestare pentru că și-a bătut joc de sistem. Ești arestat și stai după gratii până când plătești. Jumătate din amenzile aplicate merge la bugetul Poliției și jumătate la drumuri și la pompieri".

De altfel, și amenzile sunt usturătoare - 500 de dolari pentru aruncarea chiștocului pe jos.

Și nici autovehiculele nu sunt de lepădat, Stoika povestind că "nu avem cotă de benzină. Mașina mea e un Dodge Charger de 45 de mii de dolari". Întrebat ce se întâmplă când rămâne fără benzină, omul legii explică faptul că "nu se termină. Noi avem carduri și avem benzină oricât. Nouă ne trebuie mașina și nu se pune problema să nu ai echipamente".

Polițistul lucrează 10 ore pe zi, timp de 4 zile și are 3 zile libere. Salariul este de 85.000 de dolari pe an, adică 7.000 de dolari pe lună.

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
+ adauga comentariu COMENTARII (8):
 • 1. De Maria | 09 Septembrie 2016 15:52

  Ne-am operat fara biruri si in Germania si in Romania si din saracie si de frica insa AR trebui sa se asigure autoritatile CA functioneaza asigurarile private si sa convinga Lumea ca-s necesare CA daca nu sunt conditii problemele postoperatorii sunt foarte mari.

 • 2. De arco | 23 Aprilie 2016 11:27

  pretul unui dodge charger este undeva inte 27-30 .000 ,
  poate are ceva inbunatatiri, cu se spune in romania, poate de aceea a ajuns la 45.000, preturile sint discutabile, de la dealer la dealer

 • 3. De Marocanul | 11 Octombrie 2015 21:39

  De fapt asta e Mezinu USA care tot comenteaza pe ievezeu.ro dupa cum puteti vedea si punctuatia il tradeaza.

 • 4. De anti | 11 Octombrie 2015 19:01

  e realizat domle... fugiti toti in america sau in mai stiu eu ce tara.. nu incercati care cumva sa faceti ceva in tara ca nu stiu ce patiti.. m-am saturat de exemple pozitive din afara... presa nu stie decat sa ne faca sa ne simtim prosti.. lucrurile frumoase, constructive din romania nu se spun.. presa cumparata de straini, asta este.

 • 5. De mitu sua | 11 Octombrie 2015 16:57

  nu exista salariu de 85 de mii ...politistisi mpompierii nu fac asa de multi bani intrucat sunt bugetari...unsalariu incepe de la 16-20$/ora

 • 6. De Domnu Doctor Carlan | 11 Octombrie 2015 11:52

  De mentionat ca individul ajuns acum la maturitate fizica nu intelectuala de mic a fost diagnosticat cu intarziere mentala de grad 4 cu sechele multiple.

 • 7. De adi | 10 Octombrie 2015 10:32

  In aceste conditii,iti mai vine sa muncesti.

 • 8. De motostivuitor | 10 Octombrie 2015 05:40

  In evenimentul zilei masina costa $60000 aici $45000....pretul corect este???????..... In rest numai de bine.

 • Adauga comentariu


  Numar maxim de caractere 1000

  captcha

  * Toate campurile sunt obligatorii
  ** Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


  TOP 5 Eveniment
  Alte Articole
  TOP 3 Politică
  TOP 3 Eveniment
  TOP 3 Economic
  TOP 3 High-Tech
  TOP 3 Auto
  TOP 3 Externe
  TOP 3 Monden
  TOP 3 Inedit
  TOP 3 Sport
  TOP 3 Lumea lui Banciu
  TOP 3 360 de grade
   © 2017 S.C. B1 S.A.
   Toate drepturile rezervate