SONDAJ: 52% dintre maghiari vor îmbunătățirea relațiilor cu România

B1 TV | 26 Ian 2016, 09:40

Mai bine de jumătate din cetăţenii maghiari vor ca relaţiile cu România să se îmbunătăţească. Datele reies dintr-un sondaj recent făcut în ţara vecină.

Specialiştii apreciază că părerile au fost influenţate de polemicile din toamna anului 2015 dintre Guvernul Viktor Orban şi fostul Cabinet Victor Ponta.

52 la suta dintre maghiarii chestionati de Institutul Nezopont sustin ca relatiile cu Romania trebuie imbunatatite. Sondajul arată Cetăţenii ungari nu cred că ţările vecine sunt antipatice şi că aceştia vor relaţii bune cu statele din jur.

Contrele intre fostul guvern condus de Ponta si executivul de la Budapesta al lui Viktor Orban au inflamat spiritele sustin cei care au raspuns la sondaj. Disputele au fost in toamna anului trecut, in special pe tema măsurilor luate de Ungaria împotriva imigraţiei.

"În timp ce parteneriatul premierului Ungariei, Viktor Orban, cu omologul său slovac, Robert Fico, a jucat un rol pozitiv în evaluarea relaţiilor ungaro-slovace, tonul vehement folosit frecvent de fostul premier român Victor Ponta probabil a influenţat opniile referitoare la relaţiile româno-ungare", explică Institutul Nezopont.

In schimb, maghiarii cred că au relaţii bune cu Austria, Slovenia şi Croaţia şi că în ultimii ani s-a format o apropiere si faţă de Slovacia.

Sondajul a fost efectuat prin telefon, în perioada 4-7 ianuarie, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de cetăţeni ungari.

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
TOP 5 Eveniment
 © 2018 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate