SCANDAL între salvamontiști și marcatorii voluntari de trasee: "Pun în pericol siguranța turiștilor. Noi înșine ne-am rătăcit"

B1.ro | 13 Oct 2017, 11:46

O intenție bună s-a transformat în haos. O mână de copii de la Liceul tehnologic Roznov, însuflețiți de ideea de voluntariat, alături de un profesor au remarcat un traseu dintre Biserica Sarata și, teoretic, Mănăstirea Bistrița.

”Teoretic”, pentru că, ulterior, salvamontiștii aveau să acuze că marcajele sunt prost făcute, afirmând că ei înșiși s-au rătăcit.

Citește și: Cum are grijă statul de oamenii bolnavi: O femeie cu handicap a primit poprire pe conturi pentru 19 lei datorați la ANAF (VIDEO)De ce nu se mai dă ora înapoi pe 29 octombireCe s-a întâmplat cu o fetiță în toiul unei nunți. Invitații au rămas uimițiBugetul primăriei făcut praf pentru niște coșuri de gunoi (VIDEO)#metoo - Gigi Becali dă de pământ cu bărbații acuzații de abuz sexual. Patronul FCSB mai revoltat ca niciodată

“Traseul pornește din fața Bisericii Sarata, de pe strada Crivățului, unde este montat un panou cu informații despre traseu. Ordinea obiectivelor menționate pe panou nu respectă realitatea din teren, cele două vârfuri fiind inversate, astfel că traseul ar trebui să parcurgă următoarea rută: Biserica Sarata – Vârful Bobeica – Vârful Prihodiștei – Mănăstirea Bistrița. După parcurgerea traseului, am constatat ca acesta nu urmează ruta afișată pe harta și nu ajunge la Mănăstirea Bistrița, ci la o distanță de 1,3 kilometri de aceasta!!”, se arată într-un raport al salvamontiștilor, potrivit mesagerulneamt.

Aceștia atrag atenția că este extrem de periculos ca marcajele să nu fie făcute corect, mai ales că în zonă nu există semnal la telefon.

De asemenea, ei spun că acesta nu este singurul caz, în țară existând mai multe trasee marcate necorespunzător.

Citește și: Două tramvaie S-AU CIOCNIT! Accident grav în Capitală (FOTO)Incident aviatic în Alba: Un avion de mici dimensiuni, aterizare forțată pe câmp (VIDEO)Ultimele aplauze pentru regretata Olga Tudorache! Doamna teatrului românesc a fost înmormântată (VIDEO)

“Traseul marcat neautorizat pune în pericol siguranța turiștilor, riscul de rătăcire pe vreme favorabilă fiind crescut, iar pe timpul nopții sau vreme nefavorabilă (ceață, ploaie) riscul este unul extrem”, mai scriu ei.

Profesorul Mihai Capșa-Togan spune că, împreună cu elevii săi, nu a făcut decât să împrospăteze, prin revopsire, marcajele turistice existente.

Alături de câțiva elevi ai Liceului «Gh. Ruset-Roznovanu» Roznov, s-a revopsit marcajul turistic aflat între Biserica din cartierul Sarata, Piatra Neamț și Mănăstirea Bistrița, astfel: Pârâu Sarata – Vârful Bobeica +688m – Vârful Prihodiștei +806,2m – Dealul Slatinei – M-rea Bistrița. Traseul pleacă din partea dreaptă a bisericii din Sarata, lăsând Pârâul Sarata pe partea stângă și se termină în spatele Mănăstirii Bistrița, la o distanță de 800 m față de lăcașul de cult, în partea de N-E; acesta se regăsește în aria administrativă a Ocolului Silvic Vaduri, Direcția Silvică Neamț. Menționăm faptul că denumirea completă a proiectului este: Remarcat – Proiect Educațional de Voluntariat, înțelegând, în mod limpede, prin aceasta o activitate-extrașcolară educativă, ce se realizează prin munca voluntară, atât a profesorilor coordonatori, cât mai ales a elevilor participanți ori a colaboratorilor și are ca principal scop împrospătarea prin revopsire a marcajelor turistice deja existente. Baza materială și instrumentele necesare realizării activității sunt primite, prin sponsorizare, de la partenerii noștri economici. Niciun generator de fonduri financiare, județean sau local, nu este implicat în acest proiect. Pentru buna desfășurare a proiectului, unitatea coordonatoare/ organizatorul a încheiat un Acord de parteneriat cu Direcția Silvică Neamț (Nr.1389/15.03.2017), reprezentată prin director, ing. Gherghel Doru, astfel, pe toată durata proiectului, activitatea a fost supravegheată de către reprezentanți ai Ocolului Silvic Vaduri, Neamț. Atât proiectul de față, cât și cele ce vor urma sunt și vor fi guvernate de legea română, implicit de hotărârile de Guvern privind organizarea și desfășurarea activităților de turism în România, precum și instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, cu modificări și completări ulterioare. Aducem mulțumiri tuturor partenerilor care s-au implicat și se vor implica în activitățile noastre! Transmitem mulțumiri și recunoștință elevilor noștri ce au făcut parte din proiect!”.

Citește și: Imagini halucinante: Și-a plimbat fratele mort pe capotă prin tot orașul (VIDEO)Alertă în Iași. Un pacient de la Psihiatrie a EVADAT. Tânărul și-a ucis mama și bunica în urmă cu câțiva ani. Autoritățile l-au prins (FOTO)Marea eliberare a lui Tudorel Toader: Tâlhari, violatori și criminali ies din închisori de maximă siguranță

Cancan.ro
EVZ.ro
 
 
+ adauga comentariu COMENTARII (0):
Adauga comentariu


Numar maxim de caractere 1000

captcha

* Toate campurile sunt obligatorii
** Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate


TOP 5 Eveniment
Alte Articole
TOP 3 Politică
TOP 3 Eveniment
TOP 3 Economic
TOP 3 High-Tech
TOP 3 Auto
TOP 3 Externe
TOP 3 Monden
TOP 3 Inedit
TOP 3 Sport
TOP 3 Lumea lui Banciu
TOP 3 360 de grade
 © 2017 S.C. B1 S.A.
 Toate drepturile rezervate